BLOG

Despre viața de videograf, sporturi extreme și alte subiecte

Lorem ipsum dolor sit amet, te has solet postea. Voluptua quaestio dissentias has ex, no eum aliquid tibique petentium, agam mucius liberavisse eos id.

Ce este un composite? Poate fi numit sau nu fotografie?

266018097_4857434874320179_2666785472323091601_n

Astazi vom povesti despre fotografia composite. Aș putea sa o numesc fotografie deși multi fotografi sunt impotriva folosirii termenului de fotografie pentru un composite. Ce este de fapt un composite? Un composite este o tehnica utilizata de fotografi graficieni sau doar de graficieni pentru a ajunge la rezultatul grafic dorit, folosind mai multe bucati taiate din mai multe fotografii si folosindu-le prin intermediul programelor software in acelasi cadru.

Se pot utiliza tehnici invazive precum difuzia grafica, gradientul transparent la trecerea dintre suprapunerea diferitelor layere care contin franturile de imagini si asa mai departe.

 

In continuare voi exemplifica ce inseamna un composite adaugand o fotografie facuta de mine cu cativa ani in urma prin sudul tarii. Ea reuneste doua imagini facute in locuri diferite dar apropiate cat de cat ca si spatialitate, dinstanta dintre locurile de fotografiat fiind de circa 10 km. Dar nu asta este important.

Multa lume se intreaba daca un compozite poate fi numit sau nu fotografie? Unii spun ca NU si argumenteaza prin faptul ca interventiile asupra cadrului composite sunt majore. Majore dar ce insemna major? A definit cineva asta? de la cat la suta in sus o interventie poate fi considerata majora sau nu? Nu putem spune.

Daca luam lucrurile la analizat marunt si ne gandim ca daca scoatem niste pete de senzor in Photoshop intervenim asupra imaginii cu aceleasi unelte cu care intervine si graficianul asupra unui composite atunci nu prea ar mai exista motiv de diferentiere.

Sau daca luam exemplu cu luna. O luna mare, mult mai mare decat marimea ei aparenta intr-un cadru full frame nu este altceva decat o imagine cu luna marita si suprapusa peste o alta imagine, deci tot un composite.

Diferentierea dintre fotografica si fotografie o fac doar concursurile de fotografie in ale caror regului se stipuleaza clar ce ai voie sa faci sau nu atunci cand editezi fotografia pentru concurs.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bunzac Andrei

Fotograf / Videograf

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Cele mai populare

One man showAndrei Bunzac

Salutare, îmi pare bine să te cunosc!

Numele meu este Andrei și sunt din Cluj-Napoca. Pe lângă pasiunea pentru fotografie și videografie, sunt un ‘nature enthusiast’, practic enduro și ski de performanță.

ContactCum mă găsești